Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
Поділитись
06-12-2010 13:46    візитка
Світлотіні "Фарботонів"
Міжнародний фестиваль академічної та сучасної музики “Фарботони” (надалі МФАСМ "Фарботони") розпочав свою ходу культурно-мистецькими теренами Канева та всієї України на наступний день після  річниці народження видатного українського та світового поета Т.Шевченка – 10 березня 1998 року.

Вже в перші дні першого року своєї діяльності стало відчутним, що це явище не є  тимчасовим, крім того воно є потужнім і всеохоплюючим. Бо той, хто якимось чином був дотичним до організації фестивалю чи допомогав в його реалізації, чи просто пересічному слухачеві вдавалось попасти на концерти чи будь-які інші акції – вже не могли забути про ті хвилини пережитих почуттів від прослуханої музики, художнього слова (та ще й у першокласному виконанні) або від  побачених картин, скульптур, вишитих рушників наповнених духом талановитих авторів візуального мистецтва. При тому, вперше, за багато років у глибинці звичайні люди могли побачити і почути мистецтво відомих в Україні та за її межами композиторів, виконавців, акторів, художників, скульпторів. І що цікаво, навіть мати змогу поспілкуватись з видатними сучасниками віч на віч.

Лише в першому фестивалі “Фарботони”, який проходив у Черкасах та Каневі було задіяно більше 40 майстрів мистецтв, серед яких співаки В. Бокач, Л. Дедюх, скрипаль В. Борисов, віолончеліст І. Кучер, піаністи Б. Федоров, Інна та Іван Тараненки, фортепіанна джазова легенда України Є. Дєргунов, бандурист Р.Гриньків, дует баяністів Б. та Р.Піроги, фортепіанний дует І. Алексійчук та Ю.Кот (почесні постійні учасники всіх багатьох минулих фестивалів), Київський Сакс Квартет (худ. кер. Ю.Василевич), Квінтет солістів симфонічного оркестру Національної філармонії України, Черкаський камерний оркестр (диригент О.Дяченко), “Класік-хор” студентів кафедри хорового диригування Київського державного університету культури і мистецтв (худ. кер. і диригент Д.Радик), “МузКлубу І.Тараненка”. (Ці майстри мистецтв на сьогодні вважаються мистецькою елітою України.) За ці чотири дні відбулося 12 концертів (по 3 на день), вдячні слухачі не завжди встигали перехопити і хлібу насущного, але напевно їх наповнював хліб духовний.
Вже наступні три фестивалі проходили лише в Каневі і не просто давались вони організаторам. Адже грунт був, ще недостатньо зораний, щоб вкинути в нього зерна любові до справжнього мистецтва, а через ці духовні зразки, що вдалося показати канівській публіці, прорости любов’ю до Всевишнього.

Організатори фестивалю поставили перед собою непросту мету – розмаїттям стилів і напрямків в музичній культурі, високою майстерністю виконавців залучити молодь до високохудожніх зразків мистецтва, викликати зацікавленість до різних форм музикування, виховати справжню національно свідому особистість через піднесення, насамперед,  авторитету української мистецької культури. І з кожним роком у концертних та виставкових залах дедалі ставало більше саме молодих людей. І тому є причина.

За ці роки у  “Фарботонах”  брали участь не тільки згадані вище музиканти. Відбулося відкриття виставки художників В. Франчука, Ю. Яновича, скульпторів І.Романовського, С. Грея, канівської народної майстрині вишиваних рушників Г.Бондаренко, юних студентів образотворчого факультету Київської дитячої Академії мистецтв,  концертні виступи за участю співачок Н. Матвієнко, Н. Петренко-Матвійчук, Л.Дедюх, О. Чарівної, М. Бакуменко, гітаристів В. Петренка, Е. Ізмайлова (двічі) та його тріо, юної феноменальної кларнетистки В. Кузьміної, юної піаністки та композиторки О. Тараненко, баяністів Д. Данна (Ірландія) та С. Пєріча (Сербія), кларнетиста П.Краузовіча (Польща), флейтиста Я.Геллера (Білорусь); скрипальки Л.Шутко, альтистки І.Бутрій (Україна), віолончеліста Л. Андраде (Португалія), піаністів О.Козаренка, Ю.Кота, І.Тараненко (Україна) та Ф.Клайбера, Ф.Ріхтер (Німеччина), канівської землячки – актриси Луцького драмтеатру, народної артистки України Л. Приходько.
Цікаво пройшла зустріч дитячої аудиторії із Є. Ревуцьким, сином знаменитого українського композитора Л. Ревуцького, гостями фестивалю були композитори Г. Ляшенко (впродовж майже всіх років існування “Фарботонів”), Є.Станкович, М. Чембержі, М.Денисенко, О Козаренко, І.Щербаков, Ю.Ланюк, В.Рунчак, К.Цепколенко, А.Загайкевич (Україна), Л.Повілайтіс(Литва), С.Круповіч (Польща), Л.Мурашко, Дм.Либін (Білорусь). 
   
Вперше в Каневі, мабуть за останні сто років, відбулася  постановка опери колективом під керуванням Н.Свириденко (Д. Бортнянський “Сокіл”). Досить успішно виступили камерні колективи: фортепіанний дует І.та А.Довбня, тріо “Спектри”, ансамбль трубачів “Київський квінтет”, квінтет дерев’яних духових “Глорія”, квартет кларнетистів “Optimum” (худ.керівник Роман Вовк) з Києва та Івано-франківський ансамбль “Джаз-класік” (худ.керівник Олександр Мельник); Київський Сакс Квартет (худ. кер. Ю.Василевич); Національний ансамбль солістів “Київська камерата” (худ. кер. та диригент В. Матюхін), Державний камерний ансамбль "Київські солісти" (худ. кер. та диригент Б.Которович), Державного Академічного духового оркестру України (гол. диригент Олексій Рощак); Київський муніципальний хор “Хрещатик” (худ. кер. та диригент Л. Бухонська), капела бандуристів Національної музичної академії України ім. П. Чайковського (худ. кер. та диригент В. Курач), муніципальний камерний хор "Київ" (худ. кер. та диригент М.Гобдич).

Знаменною подією відзначилось відкриття ІІІ фестивалю “Фарботони” (2001 р.). На прохання засновника та керівника фестивалю Івана Тараненка про можливість знайти пристойний для Канева інструмент, Роксана Скорульська – директор Меморіального музею М.Лисенка, подарувала Шевченківському Національному заповіднику в м. Каневі старовинний концертний рояль свого заменитого діда, композитора, автора балету “Лісова пісня”, блискучого піаніста М.А. Скорульського. Реставрація та перевезення інструмента були проведені завдяки Фонду музичного фестивалю “Фарботони” (Фонд створений І. Тараненком цього ж року разом із співзасновниками – Н. Банько, О. Апальковим, А. Леонтьєвим) та Національного заповідника ім.Т.Г.Шевченка (директор І.Ліховий).

V фестиваль додав у свої фарби нових тонів. Організаторам  Фарботонів” вдалося започаткувати і з успіхом провести в рамках V Міжнародного фестивалю академічної та сучасної музики „Фарботони” І Міжнародний конкурс композиторів та піаністів (22-27 червня 2003 року). Голова журі Г.Ляшенко, члени журі Є. Станкович, М. Чембержі (Україна), Л.Повілайтіс (Литва),С. Круповіч (Польща), О. Козаренко, Ю. Кот (Україна), Ю. Гільдюк (Білорусь), І. Тараненко (Україна). Перший конкурс виявився досить врожайним – 14 лауреатів у номінації „Фортепіано” та 5 лауреатів у номінації „Композиція”. З них від кожної номінації вибороли Гран-Прі: Анастасія Лук’яненко (Фортепіано) та Олена Тараненко (Композиція).

З 28 червня по 2 липня 2004 року в Каневі відбувся VI Міжнародний фестиваль-конкурс академічної та сучасної музики „Фарботони”. Організатори мистецької акції того року крім фестивальної програми, в якій з надзвичайним успіхом виступили Державний камерний ансамбль “Київські солісти” (худ. кер. та диригент Б. Которович) , струнний квартет “Rideamus” (худ. кер. В. Борисов), скрипаль А. Мірзоев (Росія), композитор і гітарист В. Харісов (Татарстан), відомий гітарист і педагог В. Доценко, всесвітньо відомий бандурист Р. Гриньків, талановита скрипалька Б. Півненко (Україна), започаткували і вирішили провести І Міжнародний конкурс виконавців на струнних інструментах. До участі у фестивалі-конкурсі очікувалось до 100 чоловік, хоча реально змогло приїхати не більше 60 конкурсантів. Всього ж разом із конкурсантами, враховуючи членів журі та виконавців, які виступали у фестивальній програмі було більше 100 чоловік, які сколихнули канівську публіку своїм мистецтвом.

Головою журі конкурсу, як і минулого року був Геннадій Ляшенко – композитор, народний артист України, лауреат премій ім. М.Лисенка, ім. Б.Лятошинського, професор кафедри композиції Національної музичної академії України ім. П.Чайковського. Конкурс проводився у трьох номінаціях “Скрипка”, “Віолончель”, “Гітара”. Цього разу переможців було вже близько 20, а Гран-Прі отримала львівська віолончелістка О.Бойчук (клас викл.Ю.Ланюка).

18-21 жовтня 2005 року в місті Каневі відбувся VIІ Міжнародний фестиваль академічної та сучасної музики „Фарботони”. Терміни проведення фестивалю цього року вперше були перенесені з червня місяця на жовтень через недостатнього вчасне фінансування з бюджетних коштів, матеріальної та фінансової допомоги громадських організацій, спонсорів і меценатів. Але була надія, що все ж таки з Божою допомогою фестиваль відбудеться за будь-яких кліматичних і політичних умов в країні, бо це той “ковток свіжого повітря в океані бездуховності” без якого неможливо вижити, як писала в свій час вже покійна, музикознавець Л.Черкашина про фестиваль “Фарботони” в перші роки його існування.

Організатори мистецької акції того року крім фестивальної програми, започаткували і вирішили провести І Міжнародний конкурс духових інструментів в номінаціях “Флейта”, “Кларнет”, “Саксофон” (в попередні роки були так само започатковані і проведені І Міжнародний конкурс композиторів та піаністів (2003) та І Міжнародний конкурс виконавців на струнних інструментах). Голова журі конкурсу Геннадій Ляшенко – композитор, народний артист України, лауреат премій ім. М.Лисенка, ім. Б.Лятошинського, професор кафедри композиції Національної музичної академії України ім.П.Чайковського (Україна). Члени журі: Євген Станкович – композитор, голова правління Національної Спілки композиторів України, народний артист України, лауреат Національної премії ім.Шевченка, академік, завідувач кафедри композиції та оркестровки НМАУ ім.П.Чайковського (Україна); Михайло Чембержі – композитор, ректор Київської дитячої академії мистецтв, народний артист України, академік (Україна); номінація “Флейта”, Людмила Шершньова – доцент кафедри духових інструментів Донецької державної музичної академії ім.С.С. Прокоф'єва (Україна); Володимир Турбовський – заслужений артист України, доцент Київського національного університету культури та мистецтв, зав. відділом духових та ударних інструментів Київської спеціальної середньої музичної школи ім. М.В.Лисенка(Україна); Яків Геллер – викладач Мінського музичного уилища, солістом Білоруської державної філармонії (Білорусь); номінації “Кларнет”, “Саксофон”: Роман Вовк – кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри духових та ударних інструментів НМАУ ім.П.І.Чайковського (Україна); Юрій Василевич –  соліст Національної опери України, викладач кафедри духових та ударних інструментів НМАУ ім.П.І.Чайковського, відділу духових та ударних інструментів Київської спеціальної середньої музичної школи ім. М.В.Лисенка (Україна); Павел Краузовіч – доктор Музичної Академії в Кракові, соліст камерного оркестру Capella Cracoviensis (Польща). Цього разу серед конкурсантів-духовиків Гран-Прі фестивалю-конкурсу виборов і повіз на свою батьківщину студент Білоруської академії музики Євген Овсянніков (Білорусь).

 18-22 червня 2006 року відбувся VIІІ Міжнародний фестиваль академічної та сучасної музики „Фарботони”, в рамках якого відбувся ІІ Міжнародний конкурс композиторів та піаністів. Цього року перед композиторами-учасниками конкурсу стояло завдання написати вокальний твір на вірші Т.Шевченка або І.Франка із супроводом ансамблю інструментів, склад якого був зазначений в конкурсних умовах. Вірші цих авторів конкурсанти могли використовувати мовою оригіналу або мовою країни учасника. Був запрошений камерний ансамбль “Нова музика в Україні” (художній керівник та диригент, відомий композитор Володимир Рунчак), який ілюстрував в живому виконанні твори конкурсантів. Досить цікаві роботи показали студенти Білоруської академії музики, але студент одеської консерваторії імені А.В.Нежданової Дмитро Линник представив власні твори Скрипкову сонату (виконував сам автор) та романс на вірші Т.Шевченка, а за оригінальне та професійне талановите рішення завдання журі одностайно присудило Гран-Прі фестивалю-конкурсу.

Очолив журі конкурсу і цього разу, як вже традиційно склалось Геннадій Ляшенко – видатний композитор, народний артист України, лауреат премій ім. М.Лисенка, ім. Б.Лятошинського, професор кафедри композиції Національної музичної академії України ім.П.Чайковського (Україна). Члени журі досить поважні і шановані фахівці: Євген Станкович – композитор, голова правління Національної Спілки композиторів України, народний артист України, лауреат Національної премії ім.Шевченка, академік, завідувач кафедри композиції та оркестровки НМАУ ім.П.Чайковського (Україна); Михайло Чембержі – композитор, ректор Київської дитячої академії мистецтв, народний артист України, академік (Україна); Ігор Щербаков, композитор, голова Київської організації Національної Спілки композиторів України, заслужений діяч мистецтв України, професор (Україна); Іван Тараненко – композитор, президент Фонду музичного фестивалю і генеральний директор фестивалю-конкурсу “Фарботони”, секретар правління Національної Спілки композиторів України, лауреат премії ім. Л. Ревуцького; Лариса Мурашко, композитор, доцент державної Бєларуської академії музики; Станіслав Круповіч – композитор, професор Вроцлавської академії музики; Валерій Козлов – піаніст, декан фортепіанного факультету НМАУ ім.. П.Чайковського, заслужений артист України, професор; Ю.Кот – піаніст, заслужений артист України, піаніст,  Фрідеріка Ріхтер – піаністка, професор Вищого коледжу музики, м. Дармштадт (Німеччина), Микола Сук - піаніст, заслужений артист України (США); Юрій Гільдюк – піаніст, художній керівник державної Бєларуської філармонії, заслужений артист республіки Бєларусь, професор; Іреней Жук - піаніст, директор музичного факультету університету Квінт у Кінгстоні, заслужений артист України, професор (Канада).

А фестивальна програма розпочалась виступом Національного ансамблю солістів “Київська камерата”  (художній керівник та диригент Валерій Матюхін) на урочистому концерті-відкритті фестивалю-конкурсу. Також відбулися цікаві концертні зустрічі канівської публіки та гостей фестивалю з такими виконавцями: Фрідерікою Ріхтер – піаністкою із Дармштадту (Німеччина) та баяністом Романом Юсипеєм. В концертній програмі під назвою “Музичні паралелі: Україна – Німеччина” вони виконали твори сучасних українських, німецьких та російських композиторів. Відома українська поетеса С.Майданська, видатний співак , народний артист України, лауреат Національної премії ім.. Т.Шевченка Валерій Буймістер, піаніст Микола Чикаренко, всесвітньо відомий видатний бандурист, заслужений артист України Роман Гриньків, композитор та піаніст, лауреат премії ім. Л.Ревуцького Іван Тараненко представили літературно-музичний вечір “Твоїх очей таємні письмена” за віршованою лірикою І.Франка, С.Майданської та музикою Б.Лятошинського, І.Тараненка, Р.Гриньківа. Крім того під час фестивалю-конкурсу відбулися майстер класи видатних педагогів-професорів, творчі зустрічі, екскурсії і т. і.

Гостями фестивалю також були: Кармела Цепколенко, композитор, директор щорічного Міжнародного фестивалю сучасного мистецтва “Два дні й дві ночі нової музики” (м.Одеса); Алла Загайкевич, композитор, куратор проектів електронної музики в Україні (м.Київ); Ігор Романовський – скульптор, автор головного призу фестивалю-конкурсу “Фарботони-соло”.

Перші чотири фестивалі відбувались без підтримки державних інституцій, а починаючи із п'ятого фестивалю долучилось Міністерство культури і мистецтв з кожним роком нарощуючи організаційно-фінансову підтримку. Шкода, що останні роки із-за проблем несвоєчасного фінансування Міністерством культури і туризму оргкомітет фестивалю змушений його переносити в пізніший по терміну час, ніж це заплановано. Так,  ІХ фестиваль "Фарботони", в рамках якого відбувся літературно-мистецький проект "Жива душа поетова святая…", присвячений творчості Т.Шевченка, що похований в Каневі на схилах Дніпра, замість червня відбувся у грудні 2007 року (пригадаємо VIІ "Фарботони" (жовтень 2005 року, замість червня). І цього року із тих самих причин організаторами мистецької акції заплановано проведення ювілейного Х Міжнародного фестивалю академічної та сучасної музики „Фарботони” з 4 по 7 вересня 2008 року.

Крім концертних вечорів за участю Cимфонічного оркестру Національної філармонії України імені М.В.Лисенка (художній керівник М.Дядюра), Муніципального камерного хору “Київ”(художній керівник М.Гобдич), Національного ансамблю солістів "Київська камерата"(художній керівник В.Матюхін) вокального ансамблю"Камерата"(Білорусь), Ансамблю електроакустичної музики (Литва),"МузКлубу І.Тараненка", заплановані зустрічі із поетами, музикантами, художниками під час проведення круглих столів, літературно-мистецьких читань в поетичних кав'ярнях за участю народної артистки України Н.Матвієнко, заслужених артистів України Р.Гриньківа, І.Кучера, Ю.Кота, Е.Ізмайлова, В. Давиденко, Дм.Ткаченка (Велика Британія), Жана-П'єра Фрьолі (Німеччина). Відбудеться презентація диску "Монолог самоти" за "Кобзарем" Т.Г.Шевченка (автор проекту, режисер та виконавець народний артист України О.Биструшкін, автор музики народний артист України М.Чембержі).

 Запрошені почесні гості та учасники фестивалю: радник Президента України, Голова Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України М. Жулинський; Керівник Головної служби гуманітарної політики та з питань збереження національного культурного надбання Секретаріату Президента України, народний артист України О.Биструшкін; композитор, Голова правління Національної Спілки композиторів України, народний артист України, лауреат Національної премії ім.Т.Г.Шевченка, академік, завідувач кафедри композиції та оркестровки НМАУ ім.П.Чайковського Євген Станкович (Україна); композитор, секретар правління Національної Спілки композиторів України, народний артист України, лауреат Національної премії ім.Шевченка, професор кафедри композиції та оркестровки НМАУ ім.П.Чайковського Геннадій Ляшенко (Україна); композитор, ректор Київської дитячої академії мистецтв, народний артист України, академік Михайло Чембержі; професор Білоруської державної консерваторії, художній керівник Білоруської державної філармонії Віктор Гільдюк (Білорусь), композитор, заступник директора Державного Оперного театру (м.Кишинів) Володимир Бєляєв (Молдова); композитор, професор Вроцлавської академії музики Станіслав Круповіч (Польща);  Голова українського Фонду культури Б.Олійник, Генеральний секретар Національного Комітету Міжнародної Музичної Ради ЮНЕСКО, секретар Правління з міжнародних зв’язків Національної Спілки композиторів України, кореспондент радіо “Свобода” Олександра Олійник (Україна).

Концерти та акції планується проводити в концертних залах Районного та Міського будинків культури, конференц-залі Канівського міськвиконкому, у виставкових залах Канівського музею декоративно-прикладного мистецтва запланована виставка робіт видатного українського художника Миколи Стратілата.
Як вже згадувалось вище, до цієї значущої акції всі ці роки тією чи іншою мірою приєднувалися ПДЕСП, ЗАТ “Трансроуд Груп”, туристична агенція “Авіаль Авіа”, ВКФ “Рембудреставрація”, Канівський міськвиконком,  Міністерство культури і туризму України, Фонд сприяння розвитку мистецтв, Київська дитяча академія мистецтв, Шевченківський Національний заповідник у м.Каневі, Канівська філія Східноєвропейского університету економіки та менеджменту, літературно-мистецький журнал “Склянка Часу”.

І на останок хочу додати. Те, що фестиваль має амбітні плани щодо наближення рівня таких всесвітньо відомих фестивалів, як у Зальцбурзі чи у Байройті не факт, що це стане так скоро. Для цього ще має зрости справжня українська еліта. Але для того, щоб вона (еліта) зросла, найголовнішим завданням нашого фестивалю і фестивалів подібних спрямувань постало питання, як вирвати молодь з темряви зла, насильства й дурману, відкрити світлі концертні зали для тих, кого вважають сьогодні загубленим поколінням. І, напевно, тільки в єдності, всім миром, привівши дітей і молодих людей на концерти чи виставки, розкриваючи сутність і неповторність вічних етично-моральних цінностей, закладених у слові, звуках та фарбах тонів і кольорів, ми зможемо допомогти їм знайти себе і своє щасливе майбутнє.

 Іван Тараненко - композитор,
 генеральний директор фестивалю,
 президент Фонду МФАСМ “ФАРБОТОНИ”,
 лауреат премій ім.С.Прокоф’єва, ім. Л.Ревуцького,
 “Regina-Vladimir Horowitz in Memoriam”,
  секретар правління Національної
 Спілки композиторів України  
 

Про цьогорічні "Фарботони" -ТУТ
  

На фото (з мережі Internet): заключний концерт XI "Фарботонів" - Іван Тараненко, "Муз. клуб І. Тараненка", Національний оркестр народної і популярної музики Держтелерадіо України";
Ніна Матвієнко;
Енвер Ізмайлов;
Муніципальний камерний хор "Київ";
Вокальний гурт "Камерата" (Білорусь);
Національна хорова капела "Думка"
- учасники "Фарботонів" різних років.

  



06.12.2010         nk

Ще статті на тему



НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.