Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
Поділитись
01-05-2008 09:24    ретро
Черкаси XIX століття: на Європейській вулиці –– порядок!

Яким би дивним це не видавалося, нинішні клопоти міської влади мало чим відрізняються від клопотів їхніх колег більш як сторічної давності. І навіть таке поняття, як „прозорість рішень” не є новим.

А ось і підтвердження, знайдене в Державному обласному архіві Черкаської області. Документ датований 1891 роком і називається „Обов’язкові постанови, видані Черкаською міською думою для жителів міста Черкаси з різних предметів громадського благоустрою за весь час діяльності міської думи по 1891 рік”. Це така собі товстенька брошура, віддрукована місцевою друкарнею. І з нею, напевно, мали нагоду ознайомитися усі, хто так чи інакше до того „громадського благоустрою” причетний, тобто всі черкащани.

Виявляється, що життя тогочасних мешканців повітового містечка було досить строго „розписане” і доля відповідальності кожного городянина за отой самий „громадський благоустрій” цілком визначена. І хоча в більшості постанов не міститься згадок про санкції за недотримання цих обов’язків, віриться, що черкащани того часу були сумлінними, адже місто, яке зажило слави подніпровського курорту в ті часи, славилося чистотою, впорядкованістю і гостинністю. А ось і припис міської думи з приводу чистоти міських вулиць: „Вулиці мають бути утримувані у належній чистоті та ошатності. Бур’ян на вулицях має бути скошений. Очишення та утримання вулиці в порядку покладається на господаря кожного будинку навпроти свого двору на півширини вулиці. Зметені сміття та непотріб повинні звозитися за місто на вказані управою місця” . І трохи далі: „Скидання гною та соломи на вулицю ніяк не допускається. Звалювання щебня, піску та землі для засипки калюж і промоїн, рівно як і снігу для швидшого його танення допускається тільки за тої обов’язкової умови, щоб до ночі купки були розрівняні”. Дійсно, у Черкасах того часу, як би нині сказали –– стан дорожнього покриття залишав бажати кращого, та й з бюджетом, певно, було важкувато. Ось і у звіті міського голови за 1883 –– 1884 рік читаємо наступне: „Без усяких затрат засипана калюжа, що була на вулиці Європейській...Для засипки використана земля, звезена зі Старо-Базарної площі” або ж „Зусиллями причту Троїцької церкви засипана калюжа в Троїцькому провулку, яка, усе вимагає ще деякого засипання”. Тож розробники „правил благоустрою вулиць” зразка 1991 року, напевно не могли не вдатися до вимушеного послаблення санітарних вимог і зробили примітку: „У промоїни допускається і звалювання гною”.

Транспортні послуги були також регламентовані і здійснювалися тільки за дозволом міської управи про що мали свідчити „жерстяні білети” , що навішувалися на спинах візників і „возити (вони) зобов’язані за встановленою думою таксою, яку мають прибити на видному місці екіпажу”. Інше правило мало запобігати хаосу на вулицях, так би мовити „паркуванню у не відведених для цього місцях”: „Забороняється не тільки візникам, а й будь-кому залишати на вулицях коней та екіпажі без візників або прив’язувати їх до стовпів та ін.” „Вільні візники зобов’язані стояти чинно на місцях, що для них визначені. Їм забороняється злазити з облучка, гуртуватися, галасувати, лаятися, насміхатися над перехожими, нахабно зазивати пасажирів, з якими візники мають поводитися ввічливо.” А ось і санкції за порушення „правил паркування”, напевно без них у такій „травмонебезпечній” сфері як дорожній рух, було й тоді не обійтися: „Залишені на вулиці без нагляду коні та екіпажі будуть забиратися в частину (поліцейську), а винні притягуватися до відповідальності по суду”.

Деякий досвід наших предків знадобився, думаю, й тим, хто зобов’язаний запобігати таким напастям як “пташиний грип”. Тоді пошесті були інші, і все ж: „Під час існування якої-небудь заразної хвороби на рогату худобу, при всякому найменшому захворюванні худобини, господар її зобов’язаний не тільки не виганяти її на пашу, але не випускати навіть із двору і негайно заявити про це ветеринарному лікарю чи його помічникові.” міська влада, як можна бачити з документу, аж ніяк не усувалася від таких проблем і чималу частину клопоту, в тому числі й матеріального брала на себе, організовуючи заміські загони для хворої худоби: „У загоні тому не тільки лікування, але й узагалі весь догляд і годування хворої худоби будуть здійснюватися за рахунок міста”. А за вимушено вбитого хворого на сап коня міська влада виплачувала власнику 3 рублі. До собак же співчуття було значно меншим. Господарям не тільки безпородних бровків і жучок, а й пещених альм належало: „Тримати своїх собак по дворах на ланцюгах і ні під яким приводом не випускати їх як на вулиці, так і не виходити з ними у громадські місця без намордників. У противному випадку всяка собака, якої б породи чи цінності, але без намордника, буде негайно отруєна, як рівно будуть знищені собаки і по дворах, якщо будуть не на ланцюгу.”

У документі можна знайти ще чимало повчального як з інших „предметів” благоустрою, так і наприклад з правил організації торгівлі у місті. І аж ніяк не легших, ніж для нинішніх підприємців, з огляду на необхідність отримання дозволу, визначеність розташування і навіть відповідного до розпорядження міської думи зовнішнього опорядження торгової точки. Та на завершення короткої екскурсії в минуле Черкас інша сторіночка з „Обов’язкових постанов”, яка підтверджує занепокоєність і рішучість тогочасного міського керівництва у розв’язанні екологічних проблем: “Існуючі в Черкасах у заселених місцевостях фабричні та промислові заклади, які за родом своєї діяльності будуть визнані шкідливими для здоров’я мешканців, по складанню про те протоколу санітарною комісією, утвореною з міських лікарів, повітового справника та міського голови, мають бути закриті та видалені з населених частин міста, для чого власникові закладу призначається граничний термін –– однорічний, про що відбирається від нього через поліцію підписка”.

Матеріал публікувався у Всеукраїнському муніципальному бюлетені “Партнери” та газеті “Ринок-Черкаси”



2007р.         Оксана Колісник

Ще статті на тему



НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.