Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
Поділитись
04-02-2010 09:14    місто
Здається місто!

Битва ще в розпалі, ще тільки заряджаються гармати для вирішальних пострілів, а ключі від черкаських брам вже милостиво запропоновані переможцю. Його черкаський міський голова вже обрав. І оголосив про свій вибір на фоні відомих синіх прапорів. 

Підписаний при цьому документ називається "Угода про співпрацю". Сергій Одарич та його візаві "за дорученням кандидата у Президенти України Віктора Януковича" нардеп від Партії Регіонів Володимир Рибак домовилися об’єднати зусилля для "вирішення тих питань, що входять до компетенції  Президента України, Верховної  Ради України та Кабінету міністрів України".  У підготовленому до події прес-релізі читаємо: "Володимир Рибак зазначає, що уклавши цю угоду, Партія Регіонів бере на себе відповідальність і гарантує виконання всіх її пунктів".  

Тут трохи автори прес-релізу перестаралися у прагненні догодити переможній на їхній погляд політичній силі, бо ж у передньому слові до підписання угоди пан Рибак про якісь там гарантії і не обмовився.  Напевно він, як дуже серйозна і відповідальна людина не взявся б плекати оптимізм щодо подібних угод, які, за його словами укладалися Партією Регіонів з різними містами в різний час, втому числі й і під час перебуванні у владі. Бо ж, як засвідчив лише один телефонний дзвінок до Львова, ціна тим "гарантіям" хіба листок паперу, на якому вони надруковані.  Справедливості ради зазначим, що аналогічну вартість мають і такі ж самі гарантії нинішніх опонентів регіоналів, які також полюбляють підписувати  всякі там угоди і роздавати обіцянки. Як сказав мій львівський співрозмовник: "Ні одна, ні друга сторони за "базар" відповідати звички не мають".   Тому, напевно, Віктору Федоровичу  будуть байдужі кпини черкащан з приводу автобану "Київ-Дніпропетровськ", які він з моменту підписання угоди про співпрацю змушений буде ділити з Сергієм Олеговичем. Хоча, як сказати. Гумор у лідера регіоналів іноді далекий від вишуканості…

Та Бог з нам, з автобаном! Зрештою, при усвідомленні бізнесовими колами економічної доцільності такої дороги, вона буде побудована і без багаторічних заклинань Сергія Одарича, рівно як будуть розв’язані питання мосту через Дніпро та дамби, на які вже багато зусиль поклали нинішні керівники області.  

Та в тексті угоди про співпрацю є інші пункти, які засвідчують напрямок "хапального" кидка нинішньої владної команди Черкас. І трохи натякають на  готовність поділитися, звісно ж не своїми статками.   А саме, "Віктор Янукович, фракція Партії регіонів у парламенті та представники партії у майбутньому уряді визначають першочерговими завданнями:… 6.Передача з державної до комунальної власності міста:
-очисних споруд, що нині надані в користування ВАТ "Азот";
-спортивного комплексу і басейну, що нині перебувають на балансі заводу "Фотоприлад";
-Будинку офіцерів з метою створення міського будинку культури;
-будівлі медчастини, що перебуває на балансі заводу "Фотоприлад" і в якій розміщена міська поліклініка №4;
-вулиці Першотравневої як частини окружної дороги;
-світлофорних об’єктів;
-гуртожитків та житлових будинків державного підприємства "Укрбуд", що перебувають на балансі підприємства "Обрій-1" з одночасним співфінансуванням та їх капітальним ремонтом."

Залишимо на сумлінні авторів документу неузгодженість відмінків, неправильні назви підприємств, термін "окружна дорога" - по текстах угоди і прес-релізу ознак недбалості й поспіху  вистачає.  Зрозумілого для міського глови  поспіху, бо ж за 4 дні цілком можливо, що гарантії вимагатимуться зовсім інші та від інших.
Але ж по суті: чому, скажімо, мета передачі до комунальної власності зазначена тільки в одній позиції, щодо Будинку офіцерів? І навіть її формулювання викликає подив, адже міський будинок культури існує і створювати його н потрібно.  Інша річ, що й те, значно менше приміщення, де розташований цей заклад, міська влада неспроможна довести до ладу. І, у зв’язку з цим геть незрозуміло, яким чином міська влада буде утримувати басейн та спортивний комплекс, будівлю поліклініки?  Відсутність відповіді на це питання, очевидно, прийняли до уваги судові органи, залишивши спорткомплекс та басейн  за НВК "Фотоприлад".  І покищо з утриманням цих безумовно корисних для міста об’єктів підприємство справляється. 

Цікаве питання виникає і щодо очисних споруд. Якось нелогічно, коли міська влада готова віддати одну систему життєзабезпечення міста – потужності та мережі КП "Черкаситеплокомуненерго"– в користування комерційній структури, розписуючись у неспроможності забезпечити інвестування в реконструкцію та розвиток, натомість воює за іншу, себто за очисні споруди.  Що, на водопостачання Черкас  потім також можна пошукати "інвестора"? Може й на спорткомплекс з басейном у міської влади також знайдеться "покупець"? І на гуртожитки, капітально відремонтовані за державний крошт? На світлофори, кажуть, вже "заряджений"  австрійський "інвестор".  Непогана вимальовується оборудка: "ви нам поможіть забрати, а ми…"  Зрозуміло, що "їм" також щось перепаде. Як вже перепало від  КП "Черкаситеплокомуненерго".  

Отже, шановні черкащани,  Сергій Одарич, міська влада  фактично оголосили:  "Здається місто. Зовсім дешево. В обмін просимо…" Ну всім зрозуміло, що просять.  От тільки, чи в тих?

 



03.01.2010         Оксана Колісник

Ще статті на тему



НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.