Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
Поділитись
03-03-2011 11:15    культурний простір
Звільнити український освітній простір від нав’язуваної йому ідеології "русского міра"


Шановні вчителі, літератори, видавці, журналісти, працівники культури, митці, всі, для кого важливим є стан мовного і культурного простору України - ПРИЄДНУЙТЕСЯ!

Звернення вже підписали відомі черкаські педагоги, письменники, науковці. Свою згоду на приєднання Вашого підпису Ви можете повідомити на електронну адресу  japrotykoncepcijimovnojiosvity@gmail.com протягом сьогоднішнього дня, 3 березня – до 24 години. Ваша підтримка дуже важлива!

Звернення учасників круглого столу «Обговорення концепцій мовної та літературної освіти в Україні» до Голови Верховної Ради України, народних депутатів України
Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Ми, учасники круглого столу «Обговорення  концепцій мовної  та літературної освіти в Україні», який відбувся у Львові 1.03.2011 р., занепокоєні  антиконституційною, непрофесійною та українофобською позицією Міністерства освіти і науки, молоді та спорту  на чолі з міністром  Дмитром  Табачником стосовно концепцій  мовної та літературної освіти в загальноосвітніх школах, фальсифікаціями, допущеними в процесі обговорення і затвердження цих концепцій, і діями, які скеровані на звуження сфери функціонування  української  мови як державної та штучне приниження вартісності української літератури та її геніїв . 

Звертаємо Вашу увагу на те, що нині відбувається відверте і цинічне нищення національної освіти на всіх рівнях, що проявляється насамперед у демонстративному вилученні української гуманітарної складової з навчального процесу. На практиці це означає, зокрема, пропорційне скорочення годин на вивчення української літератури в одинадцятирічній школі, трансформацію шкільного курсу зарубіжної літератури в курс російської літератури з метою переорієнтувати українських школярів з національних на «слов’янські», тобто російські, духовні цінності і моделі поведінки. Роз’яснення міністра Табачника відносно Концепції літературної освіти мають казуїстичний характер.
Попри те, що методичні аспекти Концепції заслуговують на увагу, факт її фальсифікації, визнаний самими авторами, робить її неправомірною. Детальний аналіз ситуації висвітлений, зокрема, у таких документах: «Відкритий лист Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва до Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Володимировича Табачника і Директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Єреська Олега Вікторовича» (9 лютого 2011 року), «Підсумковий документ учасників круглого столу «Небезпеки нової концепції літературної освіти» (10 лютого 2011 року, Національний університет «Києво-Могилянська академія»), а також заторкнуті у «Зверненні українських письменників до співгромадян у День рідної мови» (21 лютого 2011 року) та ін.

Ми, фахівці, – викладачі профільних вищих навчальних закладів, викладачі-методисти, вчителі-практики, дослідники літератури, редактори фахових видань, вважаємо затверджену Наказом Міністра освіти і науки, молоді та спорту за № 58 Концепцію антиконституційною, антиукраїнською і такою, що не відповідає світовим стандартам гуманітарної освіти.   

У зв’язку з цим вимагаємо:
1. Скликати парламентські слухання щодо розробки нових Концепцій  мовної та літературної освіти, які б звільнили український освітній простір від нав’язуваної йому неоколоніальної ідеології «русского мира».
2. Звернутися до Президента України з клопотанням про  відставку міністра МОНМС Табачника Д.В. у зв’язку з глибоко антиукраїнською сутністю його світогляду, переконань і дій, що суперечить перебуванню на такій відповідальній посаді в незалежній державі – Україні.

Звернення з підписами черкащан

Відкритий лист

до Міністра освіти і науки, молоді та спорту України
Дмитра Володимировича Табачника

(від 1 березня 2011 р.)
 Шановний пане Міністре!  

 Учасники круглого столу «Обговорення концепцій мовної та літературної освіти в Україні”, що відбувся 1 березня 2011 року в Західному науковому центрі НАНУ у Львові, занепокоєні позицією, яку зайняло очолюване Вами Міністерство щодо питань мовної та літературної освіти в Україні.
 Окремі положення, задекларовані у Концепціях мовної та літературної освіти, суперечать Конституції України, не відповідають світовим гуманітарним стандартам, мають русифікаторський, неоколоніальний та провокаційний характер.
 Детальний аналіз ситуації висвітлений, зокрема, у таких документах, як «Відкритий лист Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва до Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Володимировича Табачника і Директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Єреська Олега Вікторовича» (9 лютого 2011 року), «Підсумковий документ учасників круглого столу «Небезпеки нової концепції літературної освіти» (10 лютого 2011 року, Національний університет «Києво-Могилянська академія») та ін., питання Концепції заторкнуте у «Зверненні українських письменників до співгромадян у День рідної мови» (21 лютого 2011 року).

Вимагаємо:
1. Зняти з подальшого розгляду запропоновану МОНМС Концепцію мовної освіти в Україні.
2. Скасувати Наказ МОНМС №58 від 26.01.2011 та додаток до нього (Концепція літературної освіти в 11-річній загальноосвітній школі), оскільки у процесі підготовки цього документа було допущено грубі правопорушення. Попри те, що методичні аспекти Концепції літературної освіти заслуговують на увагу, сам проект не узгоджений з усіма інститутами післядипломної педагогічної освіти, а також з іншими провідними педагогічними установами України; більшість науковців Концепцію не підтримують; у процесі затвердження документа відбулася підміна тексту, фальсифікація підписів авторів тощо. Крім того, в затвердженій Вами редакції Концепції містяться висловлювання, які суперечать Конституції України та є дискримінуючими стосовно української мови і літератури.
3. Створити розширену робочу групу із залученням фахівців з різних регіонів України, а також із Лабораторії мовно-літературної освіти Інституту педагогіки АПМ України.
4. Зібрати вже створені концепції літературної освіти різних авторів (у тому числі розроблені В.Шулярем, Л.Скуратівським, Н.Волошиною та ін.), і, взявши за основу проект Концепції літературної освіти, представлений авторською групою (д. філол. н., проф. Ніколенко О.М. (Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка), д. пед. н., проф. Мірошниченко Л.Ф. (Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова), д. філол. н., член-кор. НАН України Сулима М.М. (Інститут літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України), д. філол. н., проф. Кавун Л.І. (Черкаський національний університет імені Б. Хмельницького), головний спеціаліст Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Таранік-Ткачук К.В.), доопрацювати Концепцію літературної освіти в узгодженні з провідними освітянами та фахівцями з літератури і викладання літератури в Україні до 1.09.2011р., а також забезпечити відкриті громадські обговорення Концепції в усіх регіонах України.
5. Зібрати вже розроблені концепції мовної освіти і доопрацювати Концепцію мовної освіти в Україні, представлену на затвердження МОНМС, з урахуванням пропозицій провідних освітян та фахівців-авторів інших концепцій, а також забезпечити відкриті громадські обговорення представленої на затвердження Концепції мовної освіти в усіх регіонах України.
6. Організувати обговорення вдосконалених концепцій мовної та літературної освіти в Україні на методоб’єднаннях учителів-філологів на рівні шкільних, міських, районних та обласних відділів освіти.

Відкритий лист з підписами черкащан

 

 



03.03.2011         nk

Ще статті на тему



НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.