Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
новини, події
03-05-2012 11:37
Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися.


Напевно, що саме 28 квітня вважатиметься офіційним Днем народження у Черкасах  першого професійного симфонічого оркестру, майже двогодинна презентація якого відбулася того дня у Черкаській обласній філармонії.  Художній керівник оркетру, заслужений діяч мистецтв Олександр Дяченко свідомо обережно назвав цей виступ саме презентацією, а не концертом, зважаючи на основне завдання цього, найскладнішого для будь-якого новостворюваного колективу етапу роботи.  А це дійсно новий колектив, який, всупереч розхожим уявленням, не може скластися простим механічним об’єднанням відомого і шанованого Черкаського камерного та «ядра» знищеного Черкаською міською радою на чолі із Сергієм Одаричем муніципального духового . Усім музикантам, незважаючи на оголошені програмою презентації  відомі твори, які виконувалися кожним колективом окремо у відповідних аранжуваннях,  в короткий тремін довелося призвичаюватися до спільного, симфонічного  звучання.  І вже побачений і почутий результат же  дає цілком обгрунтовані сподівання, що оркестр має  шанси  відбутися як нове мистецьке явище на теренах України.  Значення ж появи такого колективу для Черкас і Черкащини взагалі важко переоцінити, хоча його усвідомлення, вочевидь,  ще попереду.  Це величезний прорив у можливостях знайомства з музикою для дітей та молоді, це новий осередок творчості,  який додасть нових сил навчальним закладам культури та мистецтв. Адже оркестрові конче потрібні будуть нові виконавці – вже зараз  для збалансованості звучання потрібне розширення складу струнної групи.  Зрештою, симфонічний оркестр - це основа для нових цікавих та бажаних для публіки мистецьких проектів за участю різноманітних виконавців, творчих колективів, розширення географії мистецьких контактів,  урізноманітнення мистецького життя не тільки для мешканців обласного центру, а й для всієї Черкащини.  






Зараз же варто визнати, що створення симфонічного оркестру  дозволило зберегти для Черкас і Черкащини творчі кадри, так зневажливо відкинуті владою обласного центру. Зокрема, до пульту симфонічного став в якості другого диригента художній керівник Черкаського муніципального духового оркестру Сергій Осауленко, до складу оркестру запрошені  нові  чудові музиканти, зокрема  виконавці на ударних інструментах подружжя Савченки.  Для владної команди області, очолюваної Сергім Тулубом та Володимиром Черняком, створення симфонічного – це один з вагомих «плюсів» в роботі, ламання  вже складених в країні стереотипів поведінки влади в кризові (постійно!) роки.   Зараз колектив очікує на офіційне «благословіння» від влади – обласної адміністрації та обласної ради –  у вигляді відповідних рішень та розпоряджень та  складає плани на подальшу довгу і плідну роботу.


Фото: перші квіти  Олександрові Дяченку – художньому керівнику новонародженого колективу, заслужена артистка України  Олена Мальцева та Сергій Осауленко,  відтепер диригенту  симфонічного оркестру.
Відео: фрагменти музичних ілюстрацій Георгія Свиридова до повісті Олександра Пушкіна «Заметіль» .  «Трійка» та «Марш» – диригує Олександр Дяченко  – і  духовим оркестром чи не вперше?

03.05.2012         nk

НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.