Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
Поділитись
19-12-2008 13:31    творчі ресурси черкащини
Музеї

Черкаський обласний краєзнавчий музей

Черкаський обласний краєзнавчий музей – один із найстаріших музеїв на Черкащині, та і в Україні. Заснований у травні 1918 року за ініціативою місцевого осередку „Просвіти” і вчительською громадськістю міста як історико-педагогічний музей ім. Т.Г.Шевченка. Основою майбутньої колекції стали  матеріали 35-го Орловського та 36-го Брянського полків колишньої російської армії, які дислокувалися у Черкасах. Серед полкових реліквій були військові знамена, зброя, золоті та срібні речі. А вже у 20-роках ХХ століття музейна колекція налічувала  майже 15 тисяч експонатів, книжковий фонд музейної бібліотеки складав понад 13 тисяч томів.
Своє нинішнє приміщення музей отримав напередодні 40-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні – 8 травня 1985 року.  Авторська група творців будівлі удостоєна Державної премії Україні імені Т.Г.Шевченка.
Експозиція музею розміщена у 30 залах на площі 2800 кв. м. Вона має розділи: природи краю, археології, етнографії, історії краю XIV – початку ХХ століття, історії краю, починаючи з 1917 року і сучасність та зал вшанування пам’яті Т.Г.Шевченка. Фондова колекція музею становить близько 106 тисяч одиниць збереження основного та науково-допоміжного фонду.
Щороку до музею приходять понад 150 тисяч відвідувачів, причому  значна їх частина – діти та молодь. У музеї проводяться десятки виставок, що дає можливість  ширше знайомити гостей з  фондовими колекціями, популяризувати їх. 

Телефон: (0472) 45 11 46, 45 11 22
e-mail:
WWW: http://ckoblmuz.ck.ua/
Поштова адреса:
вул. Слави, 1, м. Черкаси, 18000

Музей "Кобзаря" Т.Г.Шевченка

Музей однієї книги - "Кобзаря" Т.Г.Шевченка було відкрито 19 травня 1989 року на честь 175-річчя від дня народження поета. Він є відділом Черкаського обласного краєзнавчого музею. Розташований у меморіальному будинку, в якому з 18 по 2 липня 1859 року у родині купців Цибульських проживав Т.Г.Шевченко. На початку ХХ століття будівля була реконструйована і частково змінила свій зовнішній вигляд. Вона розміщена в історичному центрі Черкас на розі сучасних вулиць Хрещатик та Байди-Вишневецького. У 1989 році на будинку встановлено меморіальну дошку і вісім тематичних бронзових вставок за мотивами творів з "Кобзаря" (ходожник А.Кущ).
Структурно експозиція музею поділяється на кілька розділів: прижиттєві, посмертні та сучасні видання торів Т.Г.Шевченка, переклади, перебування поета у Черкасах.
Авторами експозиції є лауреати Державної премії України імені Т.Г.Шевченка черкаські архітектори С.М.Фурсенко та М.Я.Собчук разом із науковими співробітниками. Основою музейної колекції стали збірки шевченкіани євгена Артеменка з Харкова та Сергія Арбузова з Сум. Фонди музею налічують більше 6 тисяч експонатів і постійно поповнюються, особливо за рахунок рідкісних видань "Кобзарів", закордннної шевченкіани та подарунків.
При музеї у 1989 році було організоване культурологічне товариство "заповіт", члени якого провели велику кількість заходів для пробудження національної свідомості жителів міста та області.
З перших дній у приміщення музею працює єдина в місті українська книгарня "Криниця", яка успішно популяризує кращі надбання як класичної, так і сучасної української літератури.
Щороку в музеї бувають більше 50 тисяч відвідувачів.
Музей працює щоденно крім понеділка та п'ятниці з 9 до 17 години.

Телефон: (0472)35 41 05
e-mail:
www:
Поштова адреса: вул. Байди-Вишневецького,37, м. Черкаси, 18000

Черкаський обласний художній музей.

Музей заснований у 1992 році і тоді ж розміщений у будівлі, яку в радянські часи займав Черкаський міський комітет компартії. З перших днів свого життя музей здійснює систематичну роботу з естетичного виховання мешканців та гостей та популяризації образотворчого мистецтва в регіоні і на сьогодні є справжнім центром художнього, мистецького життя Черкас та області, хранителем художніх надбань Черкащини.

У 14 залах постійно діючої експозиції працівниками музею проводяться оглядові та тематичні екскурсії, які знайомлять відвідувачів з вітчизняним та європейським живописом XVII-XX століть, творчістю художників нашого краю, іконописом, творами декоративно-ужиткового мистецтва. У чотирьох залах щомісяця влаштовуються виставки сучасного образотворчого мистецтва.

Телефон: (0472)45 24 27, 37 28 77, 37 29 49
e-mail: oxm@neocm.com
www:
Поштова адреса:
вул. Хрещатик, 259, м. Черкаси, 18002

Уманський краєзнавчий музей

Історія створення Уманського краєзнавчого музею починається з 1906 року, коли за ініціативою вчителя чоловічої гімназії, а згодом відомого українського археолога, мистецтвознавця та музеєзнавця Данила Щербаківського, був створений гурток любителів старовини. Члени гуртка зібрали цікаву збірку старовинних речей, декоративних розписів, побутових предметів, але музей не було відкрито через заборону місцевої влади ...

Відкриття музею відбулося в 1917 році у приміщенні приватної гімназії, де в той час розташувалася школа імені Б.Грінченка. З тих пір Уманський краєзнавчий пережив чимало драматичних моментів - чого варта хоча б утрата в часи 2-ї Світової війни величезної кількості експонатів - живописних полотен, офортів, археологічних артефактів, сліди яких не знайдені і дотепер...

Нині музей налічує більше 50 тисяч експонатів, серед яких є беззаперечно унікальні, має кілька відділів, зокрема картинну галерею, музей культури і побуту Уманщини, музей діячів літератури та мистецтва, квартиру-музей видатної української патріотки Надії Суровцевої.

Телефон: (04744) 5-24-42, 5-30-70, 5-24-42
e-mail:
www:
Поштова адреса:  вул. Жовтнева, 31, Умань, 20300 ( відділи - вул. Коломенська, 2 - картинна галерея; вул. Смідовича, 6 - музей культури та побуту Уманщини; вул. Ленінської "Іскри", 128 - музей діячів літератури та мистецтва)

Музейна кімната гармоніки міста Жашкова, Черкаської обл.

 На честь 15-річчя незалежності України  і 15-річчя творчої діяльності зразкового дитячого ансамблю гармоністів(2006р.) в музшколі м. Жашкова відкрито першу і єдину до сьогодні музейну кімнату гармоніки -  інструмента  простих людей, який підкорявся  бажанню висловити  свої переживання, свої почуття. Зараз ведеться переписка з усіма активними  гармоністами України, зібраний цікавий матеріал про історію побутування та розвитку гармоніки  в Україні.   Виготовлена експозиція різних видів гармоні, в тому числі і саморобних. Нараховуються більше ста гармонік. Виготовлений стенд “Лауреати-гармоністи міжнародного конкурсу Кубок Кривбасу ”.  Виготовлена  експозиція “Вони починали з гармоні”, “Гармонь у їхньому житті”  "Що ми знаєм про гармонь". Унікальність цієї кімнати в тому, що до кожного експонату можна торкнутися руками, спробувати заграти. А ще велике значення в тому, що заняття дитячого ансамблю гармоністів проводяться в цій же  кімнаті. Діти бачать появу нового експонату, самі беруть участь в наповненні кімнати матеріалами про гармонь.  Як хочеться, щоб музейна кімната гармоні в Україні була рівноправною колегою музеїв гармонік в Росії(м.Москва), Польщі(м.Белосток), Німеччині (м.Клінгенталь). Можливо це тільки мрії, але...
Дбати про майбутнє, пам’ятати про минуле - святий обов’язок всіх нас, нині сущих, аби не переривалась  сув’язь  поколінь.   

Телефон: (04747) 6 36 03
e-mail: Ivan_Suhiy@ukr.net
www:
Поштова адреса:
ул. Леніна,60,м.Жашків, Черкаська обл., 19200

                 

 



25.12.2008        

Ще статті на тему



НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.