Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
Поділитись
10-03-2010 16:44    візитка
Національний історико-культурний заповідник "Чигирин" запрошує
Чигирин, заснований у першій половині XVI століття на кордоні з Диким Полем, посідає визначне місце в історії України. Свого найбільшого розквіту місто досягло в 1648-1657 рр., коли було гетьманською резиденцією Богдана Хмельницького. З 1657 по 1676 роки Чигирин обирали своєю резиденцією гетьмани України І.Виговський, Ю.Хмельницький, П.Тетеря, П.Дорошенко.

З урахуванням значення міста та його пам’яток для історії і культури України у 1989 році був створений Чигиринський державний історико-культурний заповідник. В 1995 році, коли відбулися урочисті заходи з нагоди 400-річчя від дня народження Б.Хмельницького, Указом Президента України заповіднику в Чигирині надано статус Національного. На території НІКЗ "Чигирин" під охороною держави перебувають 4 пам’ятки археології, 10 – історії, 10 – архітектури, 3 – ландшафтні, 1 – монументального мистецтва. До унікальних пам’яток національного значення належать городище чорноліської культури (XVIIІ-XVII ст. до н.е.) та Іллінська церква в с.Суботові, Свято-Миколаївська церква в с.Стецівці. На сьогодні до складу НІКЗ "Чигирин" входять 5 музеїв: археологічний і Б.Хмельницького – в м.Чигирині, історичний – в с.Суботові, краєзнавчий – у с.Медведівці, етнографічний – у с.Стецівці.

Екскурсійні об’єкти НІКЗ "Чигирин" 

Чигирин 

У центральній частині міста розташована пам’ятка садово-паркового мистецтва - Замкова гора. На ній знаходяться визначні пам’ятки історії, архітектури, монументального мистецтва: Величний (висотою 18,6 м) монумент Богдану Хмельницькому (1973 р.); кам’яний хрест на честь героїв битв з польсько-шляхетськими та турецькими загарбниками 1596-97, 1677-78 рр. (1912 р.); реконструйований бастіон П.Дорошенка – частина Чигиринської фортеці XVII ст. Біля підніжжя Замкової гори розташований музейний комплекс, побудований в 1995 р. згідно малюнків і креслень "Присутственних місць" (повітової управи) початку ХІХ століття за проектом архітектора І.Кедріна (проект відтворення архітекторів С.Кілессо та М.Андрущенка). Музейний комплекс складається з двоповерхового будинку – музею Б.Хмельницького та трьох одноповерхових будівель – адміністративних приміщень заповідника. До музейного комплексу належить каплиця Святої Покрови, де перепоховані останки 263 козаків та мешканців Чигирина, виявлені археологами на місці колишнього цвинтаря XVII століття ( проект архітектора С.Кілессо, 1995 р.). Праворуч від музею височіє відтворений коштом Благодійного фонду "Нащадки Богдана Хмельницького" (Президент фонду – І.М.Бездітний) храм святих апостолів Петра і Павла. Біля нововідтвореного храму знаходяться автентичні залишки церкви епохи середньовіччя, які музеєфікуються. Перед храмом встановлений пам’ятник видатному духовному і політичному діячу, митрополиту України-Руси 1667-1675 рр., настоятелю цього храму - Йосипу Нелюбовичу-Тукальському. 

У рамках Державної історико-культурологічної програми "Золота підкова Черкащини" поряд з музеєм Б.Хмельницького продовжуються роботи по відтворенню комплексу будівель резиденції творця Української козацької держави. На сьогодні завершено реалізацію першої черги проекту, триває робота із створення постійних експозицій будинку гетьмана та військової канцелярії. У відреставрованій будівлі початку ХХ століття біля міського парку ім.Т.Г.Шевченка розміщений археологічний музей, де представлені найцікавіші речові пам’ятки давніх історичних культур регіону Середнього Подніпров’я. 

На виробничій базі НІКЗ "Чигирин" знаходиться відділ відродження народних промислів, в якому діє гончарна майстерня. Працівники відділу – неодноразові учасники та лауреати всеукраїнських та місцевих виставок декоративно-прикладного мистецтва. Відродження гончарства регіону стало підґрунтям для проведення на базі НІКЗ “Чигирин” щорічних (починаючи з 2003 року) Всеукраїнських симпозіумів молодих гончарів. Разом із заповідником співорганізатором цього заходу є Національна спілка майстрів народного мистецтва України. 

Село Суботів 

Іллінська церква – найвизначніша і найвідоміша пам’ятка с.Суботова. Збудована в середині XVII ст. за наказом і коштом гетьмана Б.Хмельницького. В ній, 1657 року, його і було поховано. В другій половині ХІХ століття церкву реставрували, звели біля неї дзвіницю. За часів існування Радянського Союзу храм двічі закривали. З 1990 року церква знову діюча. Поруч з церквою знаходяться три кам’яні хрести, які зобразив Т.Г.Шевченко під час відвідування Суботова. Ймовірно, це могили священиків, які правили службу в Іллінській церкві у XVIIІ cт. Поруч з церквою знаходиться замчище Б.Хмельницького – місце його колишнього маєтку. Частина замчища досліджена археологами. Над знайденими кам’яними підмурками вежі споруджений павільйон. На замчищі розташовані дві садиби кін. ХІХ – поч.. ХХ ст.ст., інтер’єр яких відтворює тогочасний побут селянської родини, народні промисли й ремесла краю. Зокрема, одна кімната облаштована як майстерня гончаря. 

"Три криниці" - пам’ятка історії та гідрології с.Суботова. За легендами пов’язана з ім’ям Б.Хмельницького. Знаходиться в мальовничій долині місцевої річки Суби. 

Етнографічний музей в с.Стецівка став базовим відділом для створення та розвитку музею млинарства і етнографічно-туристичного комплексу “Козацький хутір” на околиці села. В перспективі відвідувачі “Козацького хутора” матимуть можливість проживати в садибах, відтворених за зразками столітньої давнини і відчути етносередовище українців того часу. 

Холодний Яр – це реліктовий лісовий масив з пересіченим рельєфом. Його площа становить понад 7 тисяч га. З цим урочищем пов’язано багато знаменних подій історії України: національна революція XVII століття, повстання Коліївщина 1768 р., Холодноярська республіка 1918-1922 рр., партизанський рух в роки Другої світової війни. На честь цих подій в регіоні встановлено пам’ятники і пам’ятні знаки. Найбільш визначні пам’ятки Холодного Яру, які мають національний статус – Мотронинське городище скіфського часу (VIІ-ІV ст. до н.е.) та Свято-Троїцька церква Мотронинського монастиря. Патріархом холодноярських лісів є дуб-велетень на хуторі Буда. В народі його називають за іменем одного з ватажків Коліївщини дубом Максима Залізняка. Вік дерева обчислюють далеко за 1000 років. Найбільш цінні в історичному та природоохоронному значенні ділянки Холодного Яру площею 560 га оголошені пам’яткою природи державного значення. Продовженням холодноярських лісів є заповідне урочище Атаманський парк із системою ставків, унікальним видовим складом флори та цілющим джерелом "Живун". Поряд із Атаманським парком знаходиться с.Головківка – один із осередків українського гончарства. 

Національний історико-культурний заповідник "Чигирин" 
20901, Черкаська обл., м.Чигирин, вул.Грушевського, 26. Тел/факс (04730) 2-77-28, 2-78-27 ; 2-59-71. E-mail: nikz_chigir@mail.ru 
У всіх випадках, де не вказано окремо, вартість екскурсійного обслуговування (за 1 екскурсію) – 25 грн. 
Довідки про безготівковий розрахунок за тел./факс (04730) 2-68-30. 

Режим роботи музеїв НІКЗ "Чигирин": 
вівторок, середа, четвер – 8.00-17.00. П’ятниця – 8.00-16.00. Субота, неділя – 9.00-15.00. Вихідний день - понеділок. З 1 травня по 31 жовтня у суботу та неділю – до 17.00 год. 

До уваги відвідувачів пропонуються екскурсії: 

м.Чигирин – відстань до Черкас – 63 км. 
(готель "Чигирин", вул.Грушевського, 29. Тел. (04730)2-58-49) 

1. Музей Б.Хмельницького, розміщений у відтвореній пам’ятці архітектури поч. ХІХ ст. "Присутственні місця" (повітова управа). Тел. (04730)2-89-31 
Тривалість екскурсії 45-50 хв., вхідна плата для дорослих 5,0 грн., для учнівської молоді 3,0 грн. 
Кількість відвідувачів в одній групі - не більше 25. 

2. Історія Замкової гори: - Каплиця Св.Покрови, монумент Б.Хмельницькому, кам’яний хрест на честь битв українського козацтва з польськими та турецькими військами, залишки Чигиринської фортеці XVII ст. – бастіон Дорошенка. 
Тривалість екскурсії 50-55 хв., вхідна плата для дорослих 4,0 грн., для учнівської молоді 2,0 грн. 

3. Історико-архітектурний комплекс "Резиденція Б.Хмельницького" (з відвідуванням Церкви Святих Апостолів Петра і Павла) 
Тривалість екскурсії 40-45 хв., вхідна плата для дорослих 3,0 грн., для учнівської молоді 2,0 грн. 

4. Оглядова "Резиденція Богдана Хмельницького" та історія Замкової гори 
Тривалість екскурсії 1,5 год., вхідна плата для дорослих 5,0 грн., для учнівської молоді 3,0 грн. 
Вартість екскурсійного обслуговування 40 грн. 

5. Музей археології (вул.Першотравнева, 30). Тел. (04730)2-67-36 - Археологія регіону Середнього Подніпров’я Тривалість екскурсії 40-45 хв., вхідна плата для дорослих 3,0 грн., для учнівської молоді 1,5 грн. 
Кількість відвідувачів в одній групі - не більше 25. 

с.Суботів – відстань від Чигирина – 14 км 
(відділ НІКЗ "Чигирин" "Суботівський історичний музей") Тел. (04730)93-6-27 

6.
  Іллінська церква (1653 р.) – усипальниця Б.Хмельницького, пам’ятка архітектури національного значення; - Замчище – місце родового маєтку Хмельницьких; - Три криниці – пам’ятка природи. 
Тривалість екскурсії 45-50 хв., вхідна плата для дорослих 4,0 грн., для учнівської молоді 2,0 грн. 

7. Українська хата ХІХ ст. 
Тривалість екскурсії 30 хв., вхідна плата для дорослих 2,0 грн., для учнівської молоді 1,0 грн. 

с.Медведівка – відстань до Чигирина – 35 км, до Черкас – 39 км 
(філія НІКЗ "Чигирин" "Холодний Яр") Тел. (04730)95-3-31 

8. Краєзнавчий музей 
Тривалість екскурсії 45-50 хв., вхідна плата для дорослих 2,0 грн., для учнівської молоді 1,0 грн. 

9. Холодний Яр – лісове урочище, пам’ятка природи національного значення. Відстань до Чигирина – 40-45 км (с.Мельники); - Мотронинський монастир (Свято-Троїцька церква – пам’ятка архітектури ХІХ ст.. національного значення), городище скіфського часу (VII-V ст..до н.е., кургани, оборонні вали і рови) – пам’ятка археології національного значення, пам’ятні місця періодів Коліївщини, Холодноярської республіки та партизанського руху в роки ІІ-ої світової війни 
Тривалість екскурсії 1,5-2 год., вхідна плата для дорослих 4,0 грн., для учнівської молоді 2,0 грн.
Замовлення екскурсіїї у Краєзнавчому музеї с. Медведівки. 

10. Пам’ятка природи - 1000-літній дуб М.Залізняка на хуторі Буда 
Тривалість екскурсії 20-25 хв., вхідна плата для дорослих 2,0 грн., для учнівської молоді 1,0 грн. 
Вартість екскурсійного обслуговування 10 грн. 

с.Стецівка – відстань до Чигирина – 14 км. Тел. (04730)97-4-47 

11. Етнографічний комплекс "Козачий хутір" 
Тривалість екскурсії 45-50 хв., вхідна плата для дорослих 4,0 грн., для учнівської молоді 2,0 грн.



10.03.2010         НІКЗ

Ще статті на тему



НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.