Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
Поділитись
25-07-2011 00:56    культурний простір
У Тарасівці знову співають

"Наше коло" вдячне Організації роботодавців Черкаської області за сприяння у створенні цього матеріалу.

Тарасівка проминає у вікнах екскурсійних автобусів десь на півдорозі від Звенигородки до Шевченкового-Керелівки. І дотепер не так багато туристичних груп роблять тут зупинку. Це – рідне село видатного українського композитора, диригента, етнографа, фольклориста Олександра Кошиця. І відчуте однієї миті тут , серед тарасівських садків і левад, пісенне натхнення, не полишало його вже до кінця життя, живучи українською піснею і Україною в серці без огляду на відстані, природні та людські перешкоди. Тут, у Тарасівці - пам’ятник Олександрові Кошицю, людині, яка на початку ХХ століття відкрила Україну світові через пісні та мистецтво хорового співу. Цей пам’ятник і дотепер – єдиний в Україні. Як ознака повернення його справжньої значимості українському мистецтву, історії та суспільству. І зараз це тільки початок справи. 

А ще років 15 тому Олександра Кошиця не так щоб і згадували не тільки як митця, а й скільки-небудь помітного і важливого представника Черкащини. Як розповідає пані Раїса Недоступ, у самій Тарасівці прізвище Кошиців почали все частіше промовляти наприкінці 90-х років минулого століття, коли до села стали навідуватися вже літні онучки композитора, мешканки Богуслава. Саме в той час український читач отримав змогу познайомитися зі спогадами Олександра Кошиця, перевиданими зусиллями мистецтвознавця Михайла Головащенка. Поступово і Тарасівка пригадувала: у пам’яті старих людей виринали дзвони зруйнованих давно церков та імена священників – Кошиці понад півтора століття були з Тарасівцями в горі і радощах. Поступово і відкривала: особистість і творчість Олександра Кошиця зацікавила вчителя-пенсіонера, краєзнавця Іллю Невмитого і тодішнього сільського голову Ніну Селезень. Вони були ініціаторами встановлення пам’ятника своєму видатному землякові до 125 річниці від дня його народження. А невдовзі у тарасівській школі відкрилася і музейна кімната, присвячена Олександрові Кошицю.

І знову слово пані Раїсі Недоступ, на той час директорові школи: „З миру по нитці збирався матеріал – ми самі передруковували – у школі тоді тільки з’явився перший комп’ютер, оформляли, ламінували, місцеві художники малювали ілюстрації зі слів старих людей. Тут практично все зроблене руками учнів та педагогів – всі написи, буковки вирізані, складені...Ми зверталися по допомогу до влади і, зрештою, отримали 2000 гривень на стенди, вітрини для матеріалів та килимове покриття."

Шкільний музей, присвячений Олександрові Кошицю, і зараз поповнюється експонатами  - вишита картина „На крилах пісні”, подарована капелою імені О.Кошиця Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С.Нечуя-Левицького  минулого року під час вже традиційних Кошицевих пісенних вереснин у Тарасівці. Подарунок в руках у Раїси Василівни Недоступ, яку громада під час останніх виборів зобов’язала змінити гамірні шкільні коридори на часом дуже гаряче крісло сільського голови:

- Тарасівчани перейнялися розумінням, якого видатного земляка мають, і зараз ідея його вшанування в селі підтримується все більше. Сільська рада прийняла нещодавно рішення про створення музею історії села, в якому чимале місце буде відведено родові Кошиців, серед яких, окрім видатного диригента і композитора, було чимало непересічних особистостей – науковців, інженерів, фахівців сільського господарства, священнослужителів. У селі дуже підтримали ідею створення хору. Хоча, скоріше – відродження, бо ж із тридцять років тому не було жодного обласного конкурсу, де хор з Тарасівки не був би в числі перших. Останніми роками, чим більше ми дізнавалися про Олександра Антоновича Кошиця, тим більше ставало ніяково від того, що в селі не звучать пісні. І хоч часи зараз нелегкі, і сільська робота важко відпускає на кілька годин двічі на тиждень на репетиції, але ж з квітня хор розучив вже близько двох десятків пісень. 

За словами керівника, Василя Клименка, він давно не працював з таким захопленим справою колективом, в якому співає й сільський голова. Вона ж є автором „Пісні про Тарасівку”:

"За селом" - слова Петра Красуцького, музика Василя Клименка



Розростаються і Кошицеві вереснини. Цьогорічне свято, незважаючи на „не ювілейний” рік (12 вересня виповниться 136 років від дня нородження композитора), може набути по-справжньому всеукраїнського розголосу, адже, окрім постійних гостей з Богуслава, до Тарасівки збирається ще один хоровий колектив з Київщини – з Таращі, будуть також гості з Івано-Франківського музичного училища, де створений осередок вивчення творчої спадщини Олександра Кошиця

Для сільського голови Раїси Недоступ така зацікавленість Тарасівкою означає не тільки розквіт справи, якій присвячено вже багато років і віддано чимало сил, а ще більше роботи. Адже до пам’ятного знака Олександрові Кошицю немає справжньої дороги – той щебінь, яким кілька років тому був засипаний шлях, недавніми зливами добряче розмило. Є потреба створити фестивально-концертний майданчик саме біля пам’ятного знаку, який знаходиться поблизу місця, де колись була хата родини Кошиців. Хоч останніми роками Кошицеві вереснини проходять побіля школи з огляду на кращі умови для колективів, що виступають, близькість до траси та наявність місця для стоянки транспорту і, звісно, можливостей захиститися від негоди, але до пам’ятного знаку на свято люди йшли завжди охочіше: „Там таки місце громадське. І особливе. Це відчувають і гості. Минулого року капела ім. О.Кошиця із Богуславського гуманітарного коледжу просто без публіки співала там духовні твори Кошиця і наче небо дзвонами озивалося. То ж ми маємо облаштувати те місце,"  - каже пані Недоступ.

 Великі надії покладає сільський голова на програми «Будуємо нову Черкащину» та аналогічну районну, де, за її словами,  до 2015 року заплановані об'єкти у Тарасівці (прим. У тексті обласної програми, розміщеної на сайті Черкаської облдержадміністрації, автор не побачила згадки про дорогу у Тарасівці та облаштування фестивального майданчика) А також із діяльністю сільськогосподарського підприємства, очолюваного  Петром Євичем (генеральним директором ТОВ "Агро-Рось"), яке орендує землі тарасівців та, власне,  оплачує  роботу керівника відродженого сільського хору.

Хоча сільський голова і не говорить про це, але явно потребує ремонту і сільський клуб, через дах якого до глядацької зали білий світ заглядає. Зараз поки що теплим поглядом, хоча й мокрих плям на стінах і стелі чимало. Але ж скоро осінь. І сільському хорові, який почав свою роботу в клубі в теплу пору року, вже за місяць-другий доведеться кудись іти у прийми. Можливо,  аж до того ж 2015 року, того часу, коли за згаданою ж програмою «Будуємо нову Черкащину» сільські клуби мають бути капітально відремонтовані. 

Хто знає, як там складеться з амбітними програмами, але тарасівські хористи від своїх планів наміру відступати не мають і вже цього вересня спробують співати a’capella, так як співали їхні попередники, що подарували незгасне пісенне натхнення  знаменитому маєстро, який на схилі літ зробив дивовижний висновок: "Хор – моє дійсне життя, усе решта – ілюзія".

Фото - пам'ятний знак на честь видатного земляка встановлений за ініціативою і коштом тарасівців у 2000 році;
сільський голова Раїса Недоступ в музейї Олександра Кошиця  у Тарасівській школі;
потрібна нова, справжня дорога!
в музеї Олександра Кошиця

 



25.07.2011         Оксана Колісник

Ще статті на тему



НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.