Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
новини, події
01-07-2012 11:45
"Символи мого народу" - витинанки Віктора Співака


Віктор Співак – відомий художник, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва та Національної спілки архітекторів України. Він живописець, графік, карбувальник, різьбяр,  реставратор, плідно працює в монументально-декоративному та декоративно-прикладному мистецтві. Його роботи неодноразово представлялися на міських, обласних Всеукраїнських виставках. Після навчання на Львівщині, вже понад 40 років пан Співак живе, творить, навчає майстерності  на Черкащині. Він є автором кількох десятків тематичних робіт в рідкісній тепер техніці маркетрі, які прикрашають інтер’єри державних та громадських установ.

Останніми роками він звернувся до давнього українського мистецтва витинанки. Звичні з дитинства вироби народної творчості, які були прикрасами в кожній хаті на рідній для художника Подільській землі, для нього стали не тільки джерелом натхнення, а й предметом серйозного наукового дослідження, делікатної творчої інтерпретації, засобом виховання молодих митців. У 2009 році вийшли друком методичні вказівки для студентів вузів та коледжів „Витинанки в декоративно-прикладному та образотворчому мистецтві України”. 

Роботи, які Віктор Співак представляє у Черкському художньому  музеї тепер створені за останній рік. Вони є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій української витинанки з притаманною їй симетричною системою  та символікою – варіаціями „дерева життя”, солярними знаками, стилізованими жіночими постатями, птахами, рослинними мотивами, які мають давні значення оберегів роду та народу. Глибоке розуміння цього мистецтва дозволяє Вікторові Співаку надзвичайно органічно вписувати до традиційного символічного ряду і сучасну тематику. За словами художника, мистецтво витинанки надзвичайно точно відбиває композиційне мислення її творця. Бо ж якщо композиція самодостатня, завершена, гармонійна, сам виріб створюється надзвичайно швидко – протягом одного двох вечорів. Для самого Віктора Співака витинанка – це новий погляд на власну творчість,  а для шанувальників його творчості, в тому числі й численних учнів – приклад постійного пошуку, самонавчання і самовдосконалення.

На фото: інтрев'ю перед выдкриттям виставки; роботи майстра.

01.07.2012         nk

НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.