Повідомте про події та творчих людей у Вашому місті, селі, районі! Ласкаво просимо до КОЛА!
Поділитись
18-04-2010 11:50    візитка
Мелодика, дух і слово українського пісенного мистецтва
Виколисаний у Черкаському краї, на батьківщині Тараса Шевченка, Семена Гулака-Артемовського, Кирила Стеценка, Порфирія Демуцького, Черкаський академічний  заслужений український народний хор увібрав у себе мелодику, дух і слово українського пісенного мистецтва і підняв його на найвищі вершини.
Створений у травні 1957 року хор пройшов яскравий творчий шлях. З перших років свого існування він заявив про себе, як самобутній, неповторний своїм особливим звучанням на живій і міцній народній основі, пісенний колектив, що черпає своє натхнення з народних джерел, збагачує перлини співучого фольклору мистецтвом класики.

Засновником колективу і його першим художнім керівником був Микола Давидович Кущ – випускник Київської консерваторії, який працював в колективі з 1957 року по 1963 року. Обробки народних пісень “Ой, у вишневому садочку”, “Ой, у полі криниченька”, “Цвіте терен”, “Ой, чий то кінь стоїть”, у виконанні Черкаського хору стали широко відомими і улюбленими піснями у всій Україні.

У різні роки творчої діяльності його керівниками та головними диригентами були Андрій Хмара, Володимир Конощенко, Анатолій Пашкевич, Євген Кухарець, Петро Савчук, Олександр Стадник, Анатолій Авдієвський, Леонід Трофименко.

Влітку 1957 р. колектив хору прийняв участь у Всесвітньому фестивалі молоді та студентів у м. Москва, де був удостоєний звання лауреату VI Всесвітнього фестивалю молоді і студентів, срібної медалі та почесного ІІ місця.
У вересні 1957 р. колективу було присвоєно звання – Черкаський державний український народний хор.
З 1963 р. по 1966р. колектив хору очолив випускник Одеської консерваторії, нині відомий на весь світ народний артист СРСР, народний артист України, лауреат Державної премії СРСР, лауреат Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка, професор, академік, герой України  Анатолій Тимофійович Авдієвський, який вніс вагомий внесок в творче становлення та професійну майстерність колективу.

З 1966 р. по 1973 р. колектив очолив талановитий керівник, нині відомий композитор і диригент, народний артист України Анатолій Максимович Пашкевич. Такі твори, як “Степом, степом ...” на сл. М.Негоди, “Мамина вишня” на сл. Д.Луценка, “Батькове серце” на сл. Д.Луценка, “Фронтові побратими” на сл. Д.Луценка, “Хата моя, біла хата” на сл. Д.Луценка, обробки народних пісень “Ой вербо, вербо”, “Несе Галя воду” та багато інших творів стали золотим фондом колективу хору.

У 1969 р. колективу хору було присвоєно почесне звання “Заслужений”.

З 1974 р. по 1976 р. художнім керівником хору працював заслужений артист України, нині народний артист України - Олександр Іванович Стадник, який вніс свій творчий вклад в створення нових концертних програм колективу хору своїми творами як “Тарасова гора“, “Мати журавлика жде”, “Козаки, гей козаки”, обробки народних українських пісень – “Коло річки коло броду”, “Ой у полі жито” та багато інших.

З 1974 р. по 1987 р. спочатку хормейстером, а потім художнім керівником хору був народний артист України Євген Іванович Кухарець – випускник Одеської консерваторії, який зробив внесок в удосконалення професійної майстерності та творчого рівня колективу хору. За час його роботи в пісенний фонд хору увійшли твори: “Над колискою сина”, “Земле моя, земле”, “Дві тополі”, обробки українських народних пісень “Ой у полі два дубки”, “Ой коли ж той вечір буде”, “Ой над ставом гуски”, “А мій милий, чорнобривий”, “Закувала зозуленька” на сл. Т.Г.Шевченка та багато інших, створено багато музично-хореографічних композицій такі як: “З ланів Шевченкового краю”, “Славні козаки – Чигиринці”, “В Черкаському краї цвітуть рушники”, “В ніч на Івана Купала”, “Весняні хороводи і танці”, “Зимові ігри” – в постановці Валентина Чугунова, “Як ішли козаки, та із ярмарку” постановки В.Кучука. Після трагічної загибелі Є.І.Кухарця в грудні 1987 р. в автокатастрофі, колектив хору очолив заслужений артист України Петро Михайлович Савчук, випускник Одеської консерваторії. Його творчий внесок в скарбницю хору – обробки народних пісень, сміливе введення духовної музики в репертуар концертних програм – збагатили творче життя колективу, але через тяжку хворобу, та передчасну смерть в 1994 р., повністю не розкрився талант і творчі здібності талановитого митця та диригента.

З 1994р. по 1996р. колектив хору очолював О.І. Стадник.
 
А з 1996 р. колектив очолив заслужений діяч мистецтв України Леонід Миколайович Трофименко – випускник Київської консерваторії. За час роботи художнім керівником хору добився високого творчого росту, професійного виконання творів. Досконало володіє основами хорового співу. З його діяльністю пов’язане подальше становлення колективу, формування художніх і творчих традицій, самобутність та високо художність виконання. Слухачі відчувають справжній апофеоз краси народної пісні, бо хор стоїть на живій і міцній народній основі, завдяки чому і склалась народно поговірка: “Хлібне зерно впізнають по колосу, а Черкаський хор по голосу”. Велику увагу Л.М.Трофименко приділяв якісному оновленню репертуару з головним спрямуванням в русло духовно-культурного відродження в Шевченковому краю. Виступи в Росії, Білорусії, в Севастополі, Криму, в м. Київ в палаці “Україна” – показали неповторний рівень артистично-виконавської майстерності колективу хору, отримали захоплені відгуки глядачів, преси, радіо, телебачення. Автор оригінальних творів для хору “На краю городу” на сл. В.Приза, “Козацька слава” сл. М.Негоди, обробок українських народних пісень “Птичка невеличка”, “На вгороді коло броду”, “Раз приходжу я додому”, “Свекрушенько моя ненько” та багато інших.

Керівник балетної групи – заслужений працівник культури України Микола Гречушніков, керівник оркестрової групи – заслужений артист України Олексій Колесник, директор-розпорядник колективу – заслужений працівник культури України Зиновій Юрович. 

За роки натхненного служіння народу хор став лауреатом VI Всесвітнього фестивалю молоді і студентів в м. Москва, лауреатом XIII Міжнародного фестивалю в м. Бургас (Болгарія).

У 1981 р. підтвердженням великої народної любові і широкого визнання стало присудження хору Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка. Колектив побував у найвіддаленіших містах та селах України, в усіх республіках колишнього союзу, в Болгарії, в Польщі. За велику працю і самобутній талант багатьом артистам і керівникам колективу хору були присвоєні почесні звання:

1. Анатолій Авдієвський  – народний артист СРСР, народний артист України, лауреат Державної премії СРСР, лауреат Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка, Герой України .
2. Раїса Кириченко – народна артистка України, лауреат державної премії України ім. Т.Г.Шевченка, Герой України.
3. Ольга Павловська– народна артистка України.
4. Євген Кухарець  – народний артист України.
5. Анатолій Пашкевич– народний артист України.
6. Олександр Стадник– народний артист України.
7. Анатолій Маняченко – народний артист України.
8. Валентин  Пивоваров– народний артист України.
9. Василь Бокач – народний артист України.
10. Євген Береза – народний артист України.
11. Микола Горошевський – народний артист Росії.
12. Леонід Трофименко – заслужений діяч мистецтв України.
13. Олександр  Дяченко – заслужений діяч мистецтв України.
Звання заслужених артистів України отримали: Лев Бушмакін, Олексій Колесник, Любов Голвньова, Людмила Йосипова, Володимир Захаров, Євгенія Крикун, Гнилоквас, Віктор Савчук Петро, Майя Авдієвська, Григорій Норець, Валентин Головченко, Михайло Тихоненко, Євген Береза, Петро Неборський, Валентин Швиденко, Володимир Конощенко, Олександр Сокуренко, Іван Черненко, Іван Семененко, Віктор Мокренко, Анатолій Кліщ,  Микола Кириченко, Майя Довгаль, Валентина Кононцева, Віктор Мерзленко.
Звання заслужений працівник культури: Борис Верлінський, Леонід Коваль, Валентин Луценко, Григорій Добжанський, Іван Супрун, Василь Матющенко, Діана Матющенко, Микола Плашкевич, Антанас Петраускас, Зиновій Юрович.

За роки існування репертуар хору поповнився сотнями кращих ліричних, обрядових, побутових народних пісень, а також творами сучасних українських композиторів. Кожна пісня, або вокально-хореографічна композиція розповідає про історію і культуру України. На сцені оживають старі картини: чумаки з ярмарку, хороводи хлопців та дівчат в ніч на Івана Купала, та на зелені весняні свята. І глядачі поринають в атмосферу істинно народного життя.
Тому Черкаський хор учасник всіх заходів – творчих звітів, творчих вечорів та святкових концертів не тільки в області, а і на столичній сцені в палаці “Україна”.

Колектив має фондові записи на українському радіо та телебаченні. Хор який вийшов з народу, поповнює з його невичерпного пісенного джерела репертуар, щедро дарує його своєму народові.


Матеріал наданий керівництвом хору



18.04.2010         nk

Ще статті на тему



НОВИНИ, ПОДІЇ

03 грудня
13:17 У кожного свій шлях до мистецтва, в тому числі до мистецтва вишивки. Одні починають вишивати ще в дитинстві, інші вже в зрілому віці під впливом творів знаних майстрів, або в час випробувань...

12:57 35 років від дня свого народження відзначила Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Ставши з самого свого відкриття одним з найулюбленіших місць спілкування для молоді, бібліотека і через десятиріччя, не зважаючи на суспільні, інформаційні шторми, утримує це лідерство, сміливо дивиться в майбутнє, відкриваючи перед своїми читачами нові горизонти Світу Книги.

12:48 Здається, перерва надто затяглася...

13 вересня
16:02 Хор імені Миколи Лисенка з Утрехту (Голандія) співав для черкащан українські пісні. Це перші гастролі унікального — українського без українців — колективу містами Центральної та Східної України. Ця зворушлива подія зібрала повний зал Черкаської обласної філармонії.

15:34 Свої перші півстоліття Юрій Прокопчук,артист Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відзначив творчим вечором-бенефісом в колі родини, колег та шанувальників його оригінальної творчості.

15:11 Акція “Родченко-120” відбулася у Черкаському художньому музеї. Присвячена вона 120-річчю від дня народження Олександра Родченка, засновнику жанру політико-соціального та рекламного плаката в перші роки радянської влади, художнику, фотографу, співавтору Володимира Маяковського. До акції, яка проходить в рамках Московського міжнародного бієнале графічного дизайну “Золота бджола” приєдналися провідні картинні галереї Росії та світу.

18 липня
15:35 "Тут мав би співати Державний заслужений академічний Черкаський народний хор", - це перефразування стандартної рекламної формули і матеріал від Лева Хмельковського, редактора українського тижневика "Свобода" із США, читайте як постскриптум до недавньої презентації влади (чи все ж культури?) Черкащини в США.

01 липня
12:08 "Неможливе мистецтво" від Ярослава Гладкого – виставку унікальних дереворитів представляє Черкаський художній музей. Перша у Черкасах виставка майстра, який знайшов у Подніпров'ї коріння свого давнього роду.

11:45 „Символи мого народу” – у Черкаському художньому музеї виставка витинанок Віктора Співака. Його роботи є втіленням нового рівня традиційного уявлення споконвічних традицій давнього українського мистецтва.

24 червня
09:05 «Заслужений академічний Черкаський народний хор виявився чужим на Бруклінському фестивалі, а міг би…» Враження від перебування делегації з Черкащини у США від Лева Хмельковського, провідного редактора найстарішої газети українців закордоння «Свобода».

06 червня
00:50 І знову Кам'янка - центр музичного Всесвіту. У останній день 22-го Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону", який відбувався в Києві у містечку над Тясмином засяяло справжнє мистецьке сузір'я - всесвітньо відомі музиканти з Росії, Італії, Німеччини грали для кам'янчан і слухали юних кам'янських колег.

28 травня
14:28 Черкаський художній музей відзначає 20-річчя від дня створення. Він наймолодший в Україні, але один з найдинамічніших, найцікавіших для відвідувачів.

17 травня
14:00 Гран-прі всеукраїнського хорового фестивалю – у черкаського «Канону»! Кришталеві писанки – відзнаки переможців IX Всеукраїнського фестивалю «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви» – привезли до Черкас з творчої поїздки до Дніпропетровська артисти камерного хору «Канон».

13:18 Одинаки й родини! Усі – на «Кайдашеві гостини»! Фольклорне свято, назване на честь героїв Івана Нечуя-Левицького, відбулося у Корсуні-Шевченківському.

13:08 55-річчя від дня заснування відзначила Корсунь-Шевченківська дитяча школа мистецтв

12:53 «У колі муз» разом – актори Черкаського музично-драматичного театру та учні гуманітарно-правового ліцею.

11 травня
13:19 19 травня вперше у Черкасах на "Ніч музеїв" - запрошує Черкаський художній музей. Свято триватиме до опівночі!

13:00 19 травня у Медведівці на Чигиринщині відзначатимуть 244 річницю від початку "Коліївщини" та вшановуватимуть пам'ять свого героїчного земляка козацького ватажка Максима Залізняка

12:41 15 травня о 15.00 у бібліотеці і мені Лесі Українки - презентація двотомного путівника "Польські замки і резиденції в Україні", створеного журналістом та мандрівником Дмитром Антонюком та виданого видавництвом "Грані-Т"

03 травня
11:37 Черкаський симфонічний – перші кроки творчого шляху відбулися. Слухачі благословили новий колектив оплесками й квітами, справа за владним благословінням - офіційними документами.